У вас вийде терпкий, освіжаючий і вітамінний напій.
Що знадобиться
- 500 г журавлини;
- 1½ л води;
- 3-5 столових ложок цукру або більше.
Цей напій можна приготувати зі свіжих і навіть заморожених ягід, якщо їх спочатку відтанути при кімнатній температурі.
Цукор іноді замінюють медом. Збільште його кількість, якщо хочете отримати більш солодкий напій.
А щоб зробити смак морсу цікавіше, разом з цукром, додайте щіпку кориці або гілочку м’яти.
Як приготувати журавлинний морс
Журавлину обов’язково переберіть. Викиньте плодоніжки і листя, якщо вони трапляються. Не залишайте зіпсовані і зовсім незрілі ягоди.

Після добре промийте під проточною водою і відкиньте на друшляк, щоб стекла зайва волога.

Підготовлену журавлину розімніть ложкою або товкачиком, також можна використовувати блендер.

Складіть ягоди в згорнуту в кілька шарів марлю і відіжміть з них сік. Потім процідіть отриманий сік через марлю.

Ще один спосіб — просто протерти ягоди через сито.

Одержаний проціджений сік перелийте в пластикову або скляну ємність. Залиште при кімнатній температурі.

Журавлинний макуха покладіть в каструлю. Залийте водою і засипте цукром. Доведіть до кипіння на середньому вогні, зніміть з плити і залиште на 15-20 хвилин. Знову процідіть через дрібне сито або марлю.

Остудіть і додайте журавлинний сік.

Охолодіть одержаний журавлинний морс і подавайте.